SpecialEducation News

Just another WordPress.com weblog

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

  • Η ΧΙΟΝΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ 7 ΝΑΝΟΙ, της Μαρίας Ρουσοχατζάκη

2009-2349
Αφορά παιδιά μικρής ηλικίας 2 – 6 ετών. Σ΄ αυτήν την έκδοση γίνεται προσπάθεια να να συνδυαστούν δύο παράλληλα και ταυτόσημα ερεθίσματα:οπτικό και ακουστικό. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας ολοκληρωμένης, απλής πρότασης: το υποκείμενο, το ρήμα, το αντικείμενο ή το κατηγορούμενο και ο κάθε προσδιορισμός είναι ξεκάθαρα και συχνά από τη μια πρόταση στην άλλη επαναλαμβανόμενα. Η διαδικασία αυτή βοηθά το μικρό παιδί στην πρόσληψη, αποκωδικοποίηση και αφομοίωση της πληροφορίας, αλλά κατόπιν και στην αναπαραγωγή της. Η επιλογή των λέξεων είναι απλή, τόσο νοηματικά όσο και φθογγολογικά: εύκολα προφέρονται και εύκολα κατανοούνται. Εκδόσεις: ΛΟΓΟΣ

 

  • ΨΗΛΑΦΗΜΑΤΑ ΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, του Πέτρου Ορφανού, Δρ. Ειδικής Αγωγής

orfanos_braille

Αποτελεί ένα βοήθημα για την εκμάθηση του ελληνικού κώδικα Braille και του συστήματος Nemeth.
Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να παροτρύνει εκπαιδευτές, εκπαιδευτικούς Α΄/θμιας, Β΄/θμιας και Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, ακαδημαϊκούς, γονείς αλλά και μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και φοιτητές, να αγαπήσουν το Braille, δουλεύοντας ευχάριστα και ξεκούραστα.
Πρωταρχικός μας στόχος είναι να περιορίσουμε το άγχος των απομνημονευτικών διαδικασιών με τις οποίες επιφορτίζεται ο εκπαιδευόμενος. Για να το επιτύχουμε αυτό έχουμε σχεδιάσει απλές τεχνικές απομνημόνευσης και παιγνιώδεις δραστηριότητες με διαφορετικές προσεγγίσεις που αναπτύσσουν στον εκπαιδευόμενο δεξιότητες αντιστοίχισης εξάστιγμων Braille με σύμβολα βλεπόντων.

 Μπορείτε να το βρείτε στις Εκδόσεις Γρηγόρη ή να σας σταλεί με αντικαταβολή στην διεύθυνσή σας.  Παραγγελία ή περισσότερες πληροφορίες με email στο petorfanos@yahoo.gr
 
  • Το Κόκκινο ΚαρόΦόρεμα, της Άντα Φωτοπούλου

           fotopulu

Αρχές τις δεκαετίας του ’60, ένα εννιάχρονο κορίτσι ζει σε ένα μικρό γραφικό χωριό κοντά στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχει δει ακόμα τον απέραντο κόσμο πίσω από το βουνό ούτε, φυσικά, τη μεγάλη πόλη που στη σκέψη και τα όνειρα της φαντάζει μυθική. Εκεί οι συγκυρίες τη φέρνουν κάποια μέρα ως ανάδοχο παιδί ενός άτεκνου ζευγαριού.
Πώς άραγε , βιώνει η Ελπινίκη την υιοθεσία της;
Πώς δοκιμάζεται ο νους και η καρδιά των προσώπων που την περιβάλλουν, των δικών της ανθρώπων;
Το μυθιστόρημα είναι ένας ύμνος για την αξία οικογενειακών δεσμών. Ένας ύμνος για τη μορφή της μάνας που γεννά ή μεγαλώνει παιδιά.
Εκδόσεις: ΓΕΡΜΑΝΟΣ, Εγνατίας 116, 54622, Θεσσαλονίκη

  • «Ο λαγός και η χελώνα» της Μαρίας Ρουσοχατζάκη

         lagos_xelwna

Αφορά παιδιά μικρής ηλικίας 2 – 6 ετών. Σ΄ αυτήν την έκδοση, δίνοντας ενδιαφέρουσα και συγχρόνως απλή εικόνα, εικόνα που ουσιαστικά επαναλαμβάνει την πρόταση που παρουσιάζεται ακουστικά στο παιδί, προσπαθούμε να συνδυαστούν δύο παράλληλα και ταυτόσημα ερεθίσματα: οπτικό και ακουστικό.  Το παραμύθι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την κατάκτηση της μεθοδολογίας γραφής του “Σκέφτομαι και γράφω” στην Α’ Δημοτικού. Στο τέλος το παραμύθι παρουσιάζεται με μικρές εικονίτσες που το παιδί μπορεί να κόψει και να βάλει στη σωστή  σειρά και στη συνέχεια να πει ή να γράψει την ιστοριούλα. Εκδόσεις: ΛΟΓΟΣ

  • «Η Πράσινη Πρίζα» της Αθηνάς Κυριακίδου Χριστοφίδου

hprasinipriza1

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά, γονείς, νηπιαγωγούς, δασκάλους προδημοτικής, δημοτικού και ειδικής εκπαίδευσης. 

Στο βιβλίο υπάρχουν πρακτικά παραδείγματα πώς να διδάξουμε τα παιδιά με εικόνες και πολυαισθητηριακή μέθοδο:

•   Το αλφάβητο, Τα χρώματα, Τους μήνες του χρόνου

•   Το χάρτη της Κύπρου, Τα σημεία του Ορίζοντα

•   Δεξιά και αριστερά, Αντίθετες έννοιες

Το βιβλίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας για τη βιβλιοθήκη του δασκάλου (ειδική εκπαίδευση ).

Λεπτομέρειες για το βιβλίο, θα βρείτε στην σύνδεση http://www.mkprosopsis.com/Hardware/HPrasiniPriza.htm

 

  • «Αντίο Ποντικούλη», Robie Harris

pontikoulis

Όταν ξύπνησα σήμερα το πρωί, γαργάλησα την κοιλιά του Ποντικούλη.

Ο Ποντικούλης όμως δεν ξύπνησε!!

Η Robie Harris και η Jan Ormerod χειρίζονται με μεγάλη ευαισθησία το λεπτό θέμα της πρώτης συνάντησης ενός παιδιού με το θάνατο ενός αγαπημένου ζώου.

Οι μικρές αισιόδοξες λεπτομέρειες στην εικονογράφηση προσφέρουν μια χαραμάδα ελπίδας, ενώ η σταθερότητα και η συνέπεια στη σκιαγράφηση των ηρώων, ειδικά στο σημείο όπου το παιδί-αφηγητής αναζητά παρηγοριά στους γονείς του, καθησυχάζουν τους μικρούς αναγνώστες δημιουργώντας τους μια αίσθηση ηρεμίας.

Με την επιστημονική υποστήριξη της «ΜΕΡΙΜΝΑΣ«, Εταιρείας για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και στο Θάνατο

Για τη συγγραφέα:

Η Robie Harris ξεκίνησε την καριέρα της ως δασκάλα στο Bank Street College of Education School για παιδιά. Ζει στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ

 

  • «Μέλι-σσα – μέλισσα»  της Ιωάννας  Μαρίας Γιακουμάκη σε εικονογράφηση της Μαρίνας Πετρή.

 getattachment2

Ένα βιβλίο που μας μεταφέρει στον Ελληνικό μικρόκοσμο των  ζουζουνιών, τον κόσμο  που αφουγκράζονται τα μικρά παιδιά και γίνεται ο σύνδεσμός τους με τον  μεγαλό….κοσμο!

Στο παραμύθι, η Ρόζα, η γατούλα της Μαρούλας ενώ περιπλανιέται στην πλαγιά ενός λόφου θα πέσει πάνω σε ένα αλλιώτικο σπίτι …σε ένα μελισσόσπιτο, έτσι γνωρίζεται με την Μελία,  μια μικρή μέλισσα που θα τη μυήσει στην κοινωνία και το έργο των μελισσών. Οι ήρωες θα ζωντανέψουν …  θα ξεφύγουν από τις σελίδες  του παραμυθιού…  και με την συμμετοχή των παιδιών, θεατρικό παιχνίδι και μουσική, θα μας ταξιδέψουν,  μικρούς και μεγάλους, στην γλυκιά σαν μέλι  … ιστορία τους.

Advertisements

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: